## 6<sup>th</sup> Mendelian randomization conference, 2024

#### Location: Humanities, 11 Woodland Road, Clifton, Bristol, BS8 1TB

#### Full programme

# Tuesday 18 June – Intermediate Mendelian randomization course (by separate registration)

Location: Lo	ecture Theatre	
TIME	EVENT	TUTOR
9.00	Arrival and coffee	
9.30	Welcome, recap of MR and history and discussion of terminology	Kaitlin Wade
10.00	Multi-ancestry MR	Gib Hemani
10.45 Breal	<b>k and discussion</b> - Foyer	
11.15	Multivariable MR for mediation and/or time-varying analyses	Eleanor Sanderson
12.15 Luncl	n - provided for all in Foyer	
13.15	Analyses with single SNPs / drug targets / molecular MR	Kaitlin Wade
14.00	Selection bias for progression / treatment	Apostolis Gkatzionis
14.45 Breal	<b>k and discussion</b> - Foyer	
15.15	Stratified and non-linear MR	Kaitlin Wade
15.45	Within-family MR	Eleanor Sanderson
16.15 to 17.00	Q&A + Panel discussion	Kaitlin, Eleanor, Apostolis

#### Wednesday 19 June

TIME	EVENT	LENGTH
Location: Lectu	ire Theatre	
9.30	Welcome and opening of the conference	10 min
	Professor Deborah Lawlor, Acting Director of the MRC Integrative	
	Epidemiology Unit at the University of Bristol	
Session One: D	evelopments and priorities for MR chaired by Deborah Lawlor, University	of Bristol
9.40	Jean Morrison, University of Michigan. An efficient method for network Mendelian randomization allows network structure discovery and effect estimation	30 min
10.10	Sonia Ning Tang, Imperial College London. Graph Mendelian randomisation: a novel approach for causal graph inference to decode the causes of diseases and complex traits	15 min
10.25	Leona Knüsel, University of Lausanne. Widespread environment- specific causal effects detected in the UK Biobank	15 min
10.40	Eleanor Sanderson, University of Bristol. <i>Bias from heritable confounding in Mendelian randomization studies</i>	15 min
Break - Foyer		

Location: Lectu	ire Theatre	
11.30	Gibran Hemani, University of Bristol. The OpenMR project	30 min
12.00	Stephen Burgess, University of Cambridge. Addressing the credibility crisis in Mendelian randomization	15 min
12.15	Amy Mason, University of Cambridge. What makes a good life: using theatrical performance to enhance communication about genetic research in patient and public involvement	15 min
12.30	Launch of the Data Challenge Chin Yang Shapland, University of Bristol	15 min
Lunch - provide	ed for all in Foyer	
Session Three:	Disease progression chaired by Philip Haycock, University of Bristol	
Location: Lectu		
13.45	Frank Dudbridge, University of Leicester. Index event bias in MR of disease progression	30 min
14.15	Resham Gurung, Khoo Teck Puat Hospital. <i>Plasma proteomics of diabetic kidney disease among Asians with younger-onset type 2 diabetes</i>	15 min
14.30	Apostolos Gkatzionis, University of Bristol. <i>Mendelian randomization</i> studies where both the exposure and the outcome are disease progression traits	15 min
14.45	Tessa Bate, University of Bristol. Investigating the association between genetically proxied immune checkpoint protein inhibition and cancer survival using Mendelian randomisation	15 min
Session Four: N	٨ental health chaired by Golam Khandaker (co-chair Christina Dardani), ۱	Jniversity of
Bristol		
	nar Room G.H04	
13.45	Michel Nivard, University of Bristol. More than MR: model building	30 min
	through triangulation in the social sciences, psychology and psychiatry	45 .
14.15	Rada Veeneman, University of Amsterdam. The role of sex hormones in	15 min
14.30	severe mental illness: a genetic exploration Robyn Wootton, University of Bristol/Lovisenberg Hospital. Combining	15 min
14.50	Mendelian randomisation with depression trajectories to identify	12 11111
	developmentally specific predictors of change in depressive symptoms	
14.45	Chloe Slaney, University of Bristol. <i>Role of inflammation in depressive</i>	15 min
1	and anxiety disorders, affect, and cognition: genetic and non-genetic	10 1111
	findings in the LifeLines Cohort Study	
Session Five: N	IR with Lifecourse data chaired by Nic Timpson, University of Bristol	
Location: Ciner	na Room G.H01	
13.45	David Evans, University of Queensland. Modelling indirect effects in	15 min
	Mendelian randomization studies	
14.00	Tom Bond, University of Bristol. Testing whether birth weight causes	15 min
	cardiometabolic risk factors via two sample Mendelian randomization	
14.15	Grace Power, University of Bristol. A structural mean modelling	15 min
	Mendelian randomization approach to investigate the lifecourse effect	
	of adiposity: applied and methodological considerations	
14.30	Genevieve Leyden, University of Bristol. An evaluation of age-varying	15 min
	genetic effects underlying body mass index and blood pressure in the	
14 45	UK Biobank	1 [ main
14.45	Maria Fernanda Vinueza Veloz, University of Oslo. <i>Estimating maternal</i> and paternal effects of educational attainment on offspring	15 min

#### Session Two: Standards in MR chaired by David Evans, University of Queensland

	cardiovascular disease risk factors: an intergenerational Mendelian	
Break - Foye	randomization study	
-	Cancer chaired by Genevieve Leyden	
	ture Theatre	
15.30	Karl Smith-Byrne, University of Oxford on behalf of Olink. The	30 min
10:00	proteome and cancer risk: from discovery to prevention	50 1111
16.00	Karine Alcala, International Agency for Research on Cancer. <i>Obesity</i>	15 min
	and renal cancer – a systematic evaluation of potential mediators	
16.15	Emma Hazelwood, University of Bristol. Understanding the obesity-	15 min
	colorectal cancer relationship using multi-disciplinary approaches	
16:30	Marina Vabistevits, University of Exeter. Mammographic density	15 min
	mediates the protective effect of early-life body size on breast cancer risk	
16:45	Laia Peruchet-Noray, International Agency for Research on Cancer	15 min
	(IARC/WHO). Body shape phenotypes and risk of six obesity-related	
	cancers: a Mendelian randomization study	
Session Seve	n: MR methods chaired by Stephen Burgess, University of Cambridge	
Location: Ser	ninar Room G.H04	
15.30	Marc-André Legault, McGill University. A novel machine learning	15 min
	Mendelian randomization estimator applied for drug target MR of	
	sclerostin inhibition	
15.45	Andrew Grant, University of Sydney. A Bayesian approach to	15 min
	Mendelian randomization using summary statistics with correlated	
	pleiotropy	
16.00	Charlotte Fawcett, University of Leicester. Comparing data-driven and	15 min
	biologically-driven approaches to clustering Mendelian randomization	
	instruments	
16.15	Mihaela Diana Zanoaga, University of Lausanne. Non-linear Mendelian	15 min
	randomization to detect stabilising selection for molecular traits	
16.30	Tianyuan Lu, University of Toronto. <i>Illustrating pervasive bias in</i>	15 min
	Mendelian randomization with polygenic exposures through core gene	
	hypothesis-based sensitivity analyses	
	:: Infection chaired by Fergus Hamilton, University of Bristol	
15.30	ema Room G.H01	20 min
	John Muriuki, KEMRI. Iron in malaria and invasive bacterial infections	30 min
16.00	Benedita Deslandes, University of Bristol. A transcriptome-wide Mendelian randomization study assessing the causal role of CD4+ T cell	15 min
	gene expression profiles in colorectal cancer development	
16.15	Huiling Zhao, University of Bristol. Application of immune cell eQTL MR	15 min
10.13	analysis by integrating GWAS and expression	
Session Nino	: Poster session	
	yer and Gallery	
16.45	Poster session 1	60 min
-9179		(continues
		into
		reception)
Informal soc	al reception	
	/er and Gallery	

**18.00 to 20.00** All delegates are invited to an informal evening held at the venue. A light meal and selection of drinks will be served in the grounds.

### Thursday 20 June

TIME	EVENT	LENGTH
Session Ten: K	Ceynote lecture chaired by Lavinia Paternoster, University of Bristol	
Location: Lect	ure Theatre	
9.00	Verena Zuber, Imperial College London. <i>Multivariable and</i> multiresponse Mendelian randomization: Using genetic evidence to select causes of multi-morbidity	60 min
10.00	Cunhao Liu, University of Cambridge. Investigating selection bias in linear and non-linear Mendelian randomisation analyses	15 min
10.15	Alice Carter, Novo Nordisk Research Centre Oxford. Evaluating cardiometabolic risk factors and treatment efficacy in diverse British ancestries: Insights from drug target Mendelian randomization	15 min
10.30	Yaxin Luo, University of Bristol. Assessing selection bias of the relationship between body mass index, education, and C-reactive protein with depression symptoms: observational and one-sample Mendelian randomization study in UK Biobank	15 min
Break - Foyer		
Session Elever Location: Lect	n: Molecular traits chaired by Kaitlin Wade, University of Bristol ure Theatre	
11.30	Zoltan Kutalik, University of Lausanne. <i>Mendelian randomisation with molecular exposures</i>	30 min
12.00	Allison Domingues, International Agency for Research on Cancer. Regular use of pharmaceutical opioids and cancer risk: a multivariable Mendelian randomization analysis	15 min
12.15	Chisom Soremekun, Makerere University. <i>Transethnic Mendelian</i> randomization of hematological traits and type 2 diabetes mellitus	15 min
12.30	Luca Pestarino, Cancer Registry of Norway. A Mendelian randomization approach for pre-diagnosis miRNA signatures in endometrial cancer causality	15 min
unch - provid	led for all in Foyer	
Session Twelv	e: Posters	
	er and Gallery	
, 13.45	Poster session 2	60 min
14.45 Break -	Foyer	
Session Thirte Location: Lect	en: MR methods chaired by Apostolos Gkatzionis, University of Bristol ure Theatre	
15.15	Justo Lorenzo Bermejo, Heidelberg University. <i>Benchmarking of</i> novel robust Mendelian randomization methods using down- sampling	15 min
15.30	Amanda Forde, University of Galway. MR-SimSS: Simulated Sample Splitting. A method to eliminate the effect of winner's curse in two- sample Mendelian randomization	15 min
15.45	Ashish Patel, University of Cambridge. Presented by Stephen Burgess. A frequentist test of proportional colocalization after selecting relevant genetic variants	15 min
16.00	Ville Karhunen, University of Cambridge. Assessing the suitability of commonly used Mendelian randomization sensitivity analysis methods for cis-Mendelian randomization	15 min
16.15	Janne Pott, University of Cambridge. <i>Mendelian randomization</i> with longitudinal exposure data of growth - simulation study and real data application	15 min

15.15	ninar Room G.H04	30 min
15.15	Anne Tybjærg Hansen, Copenhagen University Hospital. Drug target MR in dyslipidemia	30 min
15.45	Abdoulaye Diawara, University of Sciences, Techniques and	15 min
13.43	Technologies of Bamako. Genetically proxied therapeutic inhibition	13 11111
	of kidney function drug targets and type 2 diabetes in Africans: A	
	Mendelian randomization study	
16.00	Dipender Gill, Imperial College London. <i>Optimisation of instrument</i>	15 min
	selection strategies for drug target Mendelian	20
16.15	Qian Yang, University of Bristol. <i>Exploring the impact of thyroid</i>	15 min
	function and antithyroid drugs on pregnancy complications: a	_
	Mendelian randomization approach	
16.30	Lucy Goudswaard, University of Bristol. Dissecting the contribution	15 min
	of circulating proteins to multiple myeloma risk: a Mendelian	
	randomization study	
16.45	Jie Zheng, Shanghai Jiaotong University School of Medicine. The	15 min
	association of GLP1R bioactivities with the risk of self-harm	
	behaviours: a population-based study applying Mendelian	
	randomization principles	
Session Fifte	en: Molecular traits chaired by Zoltan Kutalik, University of Lausanne	
Location: Cin	ema Room G.H01	
15.15	Denis Baird, Biogen. Employing molecular trait Mendelian	30 min
	randomization to identify drug targets in the early stages of drug	
	discovery	
15.45	Luke Jostins-Dean, Nightingale Health UK. Genetic and	30 min
	metabolomic profiling of the full UK Biobank	
16.15	Lisa Hobson, University of Bristol. Using human genetic data to	15 min
	identify circulating protein level changes that are the causal	
	consequence of cancer processes	
16.30	Fernanda Morales Berstein, University of Bristol. Reassessing the	15 min
	link between body mass index and head and neck cancer: a	
	Mendelian randomization study	
Session Sixte	en: Public engagement and involvement session led by Amy Campbell a	nd Siân Harris
University of		
Location: Foy	er and Gallery	
17.00	Public engagement and involvement session	120 min
Canape recep	otion	
Location: Foy	er and Gallery	
17.15 to 18.3	<b>0</b> All delegates and members of the public attending the earlier session ar	e invited to a
canana racan	tion, where nibbles and a selection of soft drinks will be served.	

# Friday 21 June

TIME	EVENT	LENGTH
Session Seven	teen: Data challenge led by Chin Yang Shapland, University of Bristol	
Location: Lect	ure Theatre	
9.00	Introduction and overview of the challenge	10 min
9.10	Series of challenge presentations	80 min
10.30	Wrap up	10 min
Break - Foyer		

Session Eighteen: Ancestry and MR in non-European populations chaired by Sarah Atkinson, Kenya Medical Research Institute

Location:	Lecture	Theatre
-----------	---------	---------

11.00	Sophie Eastwood, University College London, Population differences	30 min
	in cardiometabolic disease: a challenge to Eurocentric MR	
11.30	Daniel Lawson, University of Bristol. Local ancestry and population	15 min
	structure in Biobanks - methods and implications	
11.45	Cameron Nicholls, University of Bristol. Exploring challenges of	15 min
	Mendelian randomization in admixed populations	
12.00	Aimee Hanson, University of Bristol. Assessing the challenges and	15 min
	opportunities of rare variant genetic instruments	
12.15	Christopher Kintu, Makerere University. The causal effects of lipids	15 min
	on kidney function in Africans: bidirectional and multivariable	
	Mendelian randomization study	
12.30	Award of prizes and final announcements	
	Professor Chrissie Thirlwell, Head of Bristol Medical School,	
	University of Bristol	
Close of co	nference	
	All delegates invited to take lunch in the foyer and remain for	
	informal discussions	